İtalya; konsolosluk hizmetleri tüm vatandaşlara eşit, tarafsız, şeffaf ve verimli olması planan şekilde sunulur. Tüm vatandaşların temel haklarının sağlanmasını amaçlayan konsolosluk, işlemlerinde kişisel özgürlüklerin kısıtlanmasına ya da engellenmesine karşı koruma oluşturur.
İtalya Konsolosluğu’nda Hangi Hizmetler Var
İtalya; konsolosluk hizmetleri, farklı ülkelere giriş için gerekli işlemlerin sağlanması, yurt dışında yaşayan vatandaşların pasaport işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve benzeri hizmetleri sağlar. Bunun yanında acil yardım, yurt dışında başlatılan miras prosedürleri, kayıp aile bireylerinin bulunması ve cenazelerin İtalya’ya geri gönderilmesi gibi işlemler yapılır.
İtalya’dan Türkiye’ye Giriş
İtalya’dan Türkiye’ye giriş için, İtalya vatandaşlarının turizm amaçlı gerçekleştirecekleri seyahatlerde 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz seyahat hakkı bulunuyor. Bu işlem, oturma hakkı kurallarının ihlal edilmemesi için belirlenmiş bir sistemdir. 90 gün Türkiye içerisinde bulunan kişilerin İtalya’ya dönerek 90 gün İtalya içerisinde ikamet etmeleri beklenir.
TC tarafından yapılan yeni değişikliklere göre ise 90 günden daha uzun süre Türkiye’de turistik bir seyahat gerçekleştirmek isteyen kişiler Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Şube’ye giderek 6 aya kadar konaklama izni alabilirler.
Türkiye’de Oturma İzni
Türkiye’de 6 aydan uzun süre ikamet etmek istiyorsanız İtalya; konsolosluk hizmetleri ile Türkiye’ye seyahat gerçekleştirmeden önce oturma izni almalısınız. Oturma izni almak için başvuruda bulunacak kişilerin çalışma, eğitim ya da aile birleşimi gibi Türkiye içerisinde uzun süreli olarak kalmasına neden olacak bir nedene sahip olması gerekir.
Türkiye’de Oturma İzni Ücretleri
İtalya; konsolosluk hizmetleri ile Türkiye’de oturma izni almak isterseniz, Türkiye Dış İşleri Bakanlığı tarafından uygulanan oturma izni harcı ödemeniz gerekir. Eğer uzun süreli oturma türünüz;
- 1 yıllık uzunlukta ise izin alma sırasında 120 TL harç ücretini ödemeniz yeterli olacaktır.
- 1 yıldan daha kısa bir oturma izni ise; ilk ay içerisinde her bir gün için 1 USD’nin TL karşılığı alınır. Günlük olarak belirlenmiş bu ücret 10 USD’den az ya da 25 USD’den fazla belirlenemez. İlk ayın ardındaki aylarda ise yalnızca aylık olarak 5 USD’nin TL karşılığı alınır.
Belirlenmiş olan bu oturma izni harçları bulunduğunuz yıla göre değişiklik gösterebilir.
Sosyal Güvenlik
Türkiye Cumhuriyeti içerisinde sosyal güvenliğin sağlanması için geçerli olan Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi, Türkiye ve İtalya arasında anlaşılmış olan bir güvenlik sözleşmesidir. Bu sözleşmeye göre, işçi olan kişiler çalıştığı yerde sigortalı olarak kabul edilir. Yani kişiler 12 aydan kısa olan çalışma süreçlerinde herhangi bir sigorta primi ödemek zorunda kalmadan İtalya sigortalı olmaya devam eder.
Ancak Türkiye içerisinde çalışmak istiyorsanız çalışma izni ve resmi bir sözleşmeye gerek duyarsınız. İllegal yollar ile Türkiye içerisinde çalışan kişilerin bu haklardan yararlanması mümkün olmayacaktır. Çalışma izni için gerekli bilgileri www.yabancicalismaizni.gov.tr web adresinden edinebilirsiniz.
İtalya Konsolosluk Hizmetleri S.S.S
İstanbul İtalya Konsolosluğu Telefon Numarası Nedir?
İtalya İstanbul konsolosluğu telefon numarası şu şekildedir: 0212 – 243 10 24 / +90212 243 10 25
Türkiye İtalya Konsolosluğu İşlemleri Nedir?
İtalya vizelerini onaylama yetkisi sadece Türkiye İtalya Konsolosluğu vize birimine aittir. Vize başvuru sahipleri kısa süreli vizelerde yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla başvuru yapabilirler. Uzun süreli vizelerde konsolosluklardan şahsen başvuru alınmalıdır.
İtalya Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
İtalya Schengen vize bölgesinde bir ülkedir, kısa süreli Schengen vize başvuruları yetkili vize başvuru merkezlerinden randevu alınarak yapılır.
İtalya vize ücret sayfamızdan bilgi alınız.